Salteaua de pat potrivita si bine aleasa va ajuta într-adevăr sa aveti un somn bun şi să va treziti odihniti. Faptul ca dormiti pe un pat cu o saltea gresit aleasa, poate provoca insomnie, dureri de spate şi dureri in ansamblul corpului. In special pentru persoanele care au probleme cu spatele, o saltea nepotrivita poate agrava afectiunea de care sufera.
Cand sunteti in cautarea unei saltele de pat este important sa va amintiti ca nu exista un singur tip de saltea potrivit pentru toti oamenii asa cum nu exista o pozitie unica in somn care sa favorizeze pe oricine.
Din pacate, studiile stiintifice legate de saltelele de pat, sunt foarte limitate si neconcludente. În general, cauzele durerilor de spate pot fi destul de complexe şi este dificil de stabilit daca un anumit tip de saltea a ameliorat durerile de spate ale unei persoane sau a facut mai rau. Pana la urma, tipul de saltea potrivit unei persoane, este o chestiune de preferinta personala si ar trebui luati in considerare si alti factori care pot afecta somnul cum sunt: consumul de cofeina, alcool, tutun, anxietatea sau stresul.
În cazul în care confortul nu este singurul care creeaza probleme de somn, este recomandabil sa se consulte medicul de familie pentru a discuta despre alte cauze posibile şi tratamente pentru insomnie.


saltele pat

saltele pat

Un lucru insa e sigur, ca singurul moment in care muschii, ligamentele si alte structuri de la nivelul coloanei vertebrale se pot relaxa complet, este in timpul somnului. Asadar, daca o persoana sufera de probleme cu spatele sau alta tulburare, este foarte important sa doarma bine pentru a ajuta procesul de vindecare.

În timp ce nu există reguli absolute, sunt totusi cateva reguli generale referitoare la pozitiile de dormit cele mai confortabile pentru coloana vertebrala:
În general, cea mai bună poziţie de dormit este intins pe spate cu o perna mica sub partea din spate a genunchilor. Această poziţie descarcă complet stresul asupra coloanei vertebrale şi permite curba naturala a spatelui.
Pentru cei care prefera sa doarma pe o parte, este util sa se puna o perna intre genunchi pentru ca ajuta la menţinerea stresului de pe solduri si coloanei vertebrale inferioare.
Pentru persoanele care dorm cel mai bine pe burta, plasarea unei perne sub aceasta reduce semnificativ stresul asupra coloanei vertebrale.

Un factor important care poate influenta preferintele individuale pentru salteaua de pat si pentru pozitia de dormit este afectiunea de spate specifică pe care o are o persoana. Pacienţii cu durere cauzate de osteoartrita de faţetă a articulaţiilor pot prefera sa doarma pe o parte cu genunchii adunati(in pozitia fetala). Aceasta pozitie ajută la deschiderea articulaţiilor de fateta la nivelul coloanei vertebrale şi poate scuti orice presiune necorespunzătoare. Pacienţii cu durere de boala degenerativa de disc pot prefera sa doarma pe burta deoarece aceasta pozitie poate scadea presiunea asupra spaţiului de disc mai ales daca se va pune o perna sub burta si solduri , fapt ce reduce si mai mult presiunea pe partea inferioara a spatelui. Persoanele cu dureri de stenoza spinala pot prefera sa doarma pe o parte cu genunchii ghemuiti (in pozitia fetala. Pacienţii cu dureri de şold care dorm pe o parte,pot găsi alinarea durerii, prin plasarea unei perne între genunchi. Aceasta scade stresul peste şold. In cazul herniei lombare, pozitia ce mai confortabila de somn, va depinde de pozitia discului.Pentru o hernie de disc paracentral (cele mai frecvente), pacienţii vor avea tendinţa de a dormi in pozitia culcat pe burta. Pentru o hernie de disc foraminala, dormitul pe o parte în poziţie fetală este cel mai bine tolerat.

În general, pozitia de dormit culcat pe spate cu o perna plasata sub genunchi care astfel stau usor ridicati, ajuta in cazul celor mai multe si generale de dureri mici de spate. De asemenea multi pacienti considera aceasta pozitie de somn ca fiind cea mai confortabila dupa o interventie chirurgicala la coloana vertebrala.
Majoritatea oamenilor prefera o saltea pentru pat mai fermă, care oferă mai mult suport coloanei vertebrale. Deşi nu există literatură care acceptă absolut această afirmaţie, este logic că este benefic un suport al coloanei vertebrale în timpul somnului. Se crede ca salteaua pentru pat ar trebui să ofere sprijin coloanei vertebrale, la toate punctele curbe, de-a lungul ei.
Exista si afectiuni(de exemplu bursita de solduri) pentru care o saltea de pat prea ferma nu este recomandata.

Captuseala pe partea de sus a saltelei este de asemenea un factor care influenteaza confortul. Saltele de calitate superioara au o umplutura mai groasa. Cu toate acestea unele persoane prefera saltele mai subtiri.
Desi este important ca o saltea sa ofere un sprijin adecvat coloanei vertebrale, preferinta personala si nivelul de confort sunt cele care determina alegera unei saltele.

Alegerea unei saltele de pat este, de asemenea, esentiala pentru o mai buna viata sexuala:

Alegeti o saltea mare. Asiguraţi-vă că este suficient de incapatoare pentru doi oameni. De obicei, marimile de saltele 160×200 sau 180×200 sunt suficiente pentru 2 oameni, dar nu ar strica nici un 200×200 🙂 .

Alegeti o saltea de pat medie sau tare. Partenerul va avea nevoie de sprijin pentru spate.

Cautati o saltea de pat ieftina, doar daca dormiti pe ea ocazional. In cazul in care o folositi zilnic,  oferiti-va confortul necesar pentru a va odihni si a avea un somn de calitate.

Investiti intr-o saltea Pocket Spring solida pentru noua achizitie. Salteaua Pocket Spring protejează paturile de orice soc sau tensiune.

Va multumim pentru alegerea facuta,
Echipa Expert-SALTELE.ro

NEWSLETTER

Log-in